Nové video: Psychohygiena a vnitřní pohoda (wellbeing) s Jitkou Kořínkovou, Klárou Kováčovou a Michaelou Jeřábkovou

S koncem školního roku se již někteří učitelé těší na své zasloužené volno v podobě 2 měsíčních prázdnin. Ti, kteří o sebe v průběhu roku nějakým způsobem pečovali, to mají určitě jednodušší, a možná se jim bude po dětech a škole i stýskat. Jak zajistit, abychom se cítili po celý rok v pohodě a necítili se na konci školního roku vyčerpaní?  

Řešíte ve škole složité situace se žáky, nevíte, jaké konkrétní metody použít k dosažení vytyčeného vzdělávacího cíle nebo se celkově necítíte dobře? Pak zejména Vám doporučujeme shlédnutí videí na téma Psychohygieny a Vnitřní pohody:

Psychohygiena: https://www.youtube.com/watch?v=RckcF2rvZKs  (cca 15 min)

Vnitřní pohoda: https://www.youtube.com/watch?v=2eYhhm64ZAc (cca 15 min)

Pokud Vás rozhovory zaujmou, neváhejte se přihlásit na říjnový dvoudenní odpolední on-line seminář Psychohygieny s Jitkou Kořínkovu, kde se dozvíte další podrobnosti a techniky, jak o sebe pečovat.

Výtah z videa:

Jak o sebe pečujete? Jak se udržujete v pohodě a harmonii?

Důležité je umět pracovat se svými pocity, pokud se objeví něco, co nám způsobuje negativní emoce a pocity, je třeba to řešit.

Oblast sebe péče můžeme rozdělit na profesní a osobní rovinu. Pokud si s problémem nedokážu poradit sám, tj. zastavím se, nechám to chvíli proběhnout a jdu dál, hledám nějaký způsob sdílení nebo řešení problému v interakci s ostatními.

V oblasti profesní jsou důležité např. tzv. supervize – setkávání učitelů se supervizorem nad nějakým problémem, které nám pomáhají zamyslet se nad tématem z jiného úhlu, ostatní mi nabídnou své zkušenosti, svůj pohled – např. řešení individuálního chování žáků, metod výuky apod. Pro některé učitele je tato metoda zásadní, nejednou zabránila učitelům v jejich odchodu ze školy. V praxi stačí se potkat pouze párkrát do roka, určitě to nemusí být každý týden.

V osobní rovině je důležité si vyhradit dostatek času sama pro sebe, dostatečně o sebe pečovat formami, které mi dělají dobře – sport, masáže, jóga, nějaké individuální aktivity apod. Samozřejmě mohu opět své problémy s někým sdílet, ať již s přáteli nebo i s terapeutem, záleží na tom, jak je daný problém intenzivní.

Mezi další techniku psychohygieny patří pozitivní rámcování, kdy si uvědomím, co mi i špatná situace přinesla, co se mi povedlo, kam mě to posunulo.

———————————————————–

Článek byl připraven na základě výše uvedeného videa.

Pokud Vás zaujal projekt Rozvíjíme učitele a žáky a jeho výstupy, můžete se připojit do FB skupiny Rozvíjíme učitele a žáky, kde jsou členy rovněž lektoři, které tam můžete oslovit se svým tématem.

Autorka: Jitka Šeflová – koordinátorka projektu Rozvíjíme učitele a žáky

Podobné články

Wellbeing do škol!

Záleží nám na učitelích, žácích i školách. A proto chceme být vždy v obraze ohledně aktuálních témat a potřeb.Naše kolegyně Míša Jeřábková byla nasát inspiraci

více zde >>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *