Jak si udržet energii?

Tipy na průběžnou psychohygienu během školního roku

Nový školní rok se blíží a s ním i práce s dětmi, která je naplňující, zajímavá, kreativní, ale také náročná, stresující, vyčerpávající. Často se setkáváme s tím, že na konci školního roku už tzv. meleme z posledního. V tu dobu je už celkem složité se znovu nastartovat. Proto doporučujeme doplňovat energii průběžně.

Přinášíme vám pár tipů, které můžete tento školní rok vyzkoušet, abyste si udrželi psychickou pohodu.

1. Každý den 5 minut pro sebe – Nastavte si upozornění na každý den (najděte vhodnou chvíli podle rozvrhu), které vám připomene, že se máte zastavit, zpomalit, nadechnout se. Jak můžete svých 5 minut využít:

  • Dech – jakékoliv dechové cvičení – buď párkrát nádech a výdech, nebo nadechnout, chvíli zadržet dech a zase vydechnout.
  • Úsměv –  i když se vám nechce, donutit se usmát a vydržet, nechat úsměv působit na svoje tělo.
  • Narovnat se, protáhnout – narovnat se, uvolnit ramena, protáhnout si záda, krk, ruce.
  • Nic – zavřít oči a jen sedět, myšlenky se snažit posílat pryč.

2. Pravidelné 30minutové sdílení s kolegou či kolegyní – Domluvte se s někým, s kým si rozumíte, na pravidelném sdílení. Dejte si tento čas do diářů a dodržujte ho. Jednou týdně, nebo jednou za 14 dní. Je to na vás.

3. Supervize – Přihlaste se na supervizi a dejte si ji napevno do diáře – ideálně jednou za 2 měsíce.

4. Mějte připravené nouzové hodiny – Mějte v zásobě 5 až 10 hodin, které máte připravené a u kterých víte, že fungují a vy je zvládnete, i když jste extrémně unavení. Když bude krize, vytáhněte je. (TIP: Zajímavé hodiny pomůže vytvořit třeba ChatGPT, nebo se můžete podívat na připravené lekce od nás v kategorii Materiály do výuky).

5. Vytvořte si ego-booster a vracejte se k němu – Může to být cokoliv – vaše oblíbené zpětné vazby, důvod, proč učíte, připomínka povedených hodin a akcí, hezká slova od kolegů. Mějte  to připravené po ruce. A když se něco nepovede, nebo budete unavení, vracejte se k tomu.

6. Vzdělávání – Vyberte si akce, které vás mohou nakopnout, kde se můžete potkat s inspirativními lidmi, načerpat inspiraci a dobít energii. (Naši nabídku na rok 2023/24 najdete tady.)

Nejde o to dělat všechno ze seznamu. Každému vyhovuje něco jiného. Zkuste si vybrat třeba jednu až dvě věci a ty opravdu dodržet. Možná máte také svůj tajný tip na duševní pohodu? Podělte se s námi!

Na závěr bychom vám chtěli říci, že děláte nesmírně důležitou práci. Jedna nepovedená hodina nic neznamená. Je to jen malý střípek toho všeho, co ve škole děláte. Největší smysl a význam má hlavně to, jakým způsobem se dlouhodobě k dětem vztahujete a jaké hodnoty jim předáváte. Nemusíte být dokonalí, abyste měli pozitivní vliv. Právě vaše lidskost a schopnost učit se z chyb z vás dělá opravdové učitele a učitelky.

Přejeme vám hodně sil do nového školního roku a těšíme se, že se uvidíme na některé z našich akcí!

———————————

O autorce

Ing. Mgr. Michaela Jeřábková

Michaela miluje vzdělávání a vytváření podporujícího prostředí. Dělá přesně to, co se nemá – hodně věcí najednou. Protože chce, aby byly kurzy pod hlavičkou IREAS smysluplné, plné inspirace a přátelské atmosféry, stará se o metodickou podporu. Dále pečuje o komunitu vyučujících a o kurzech a materiálech mluví a píše tak, aby se dostaly hlavně k těm, kteří je nejvíce potřebují, a aby byly v souladu s komunitou. V týmu je známá především svým věčným přísunem energie a podpory, ale také občasným zapomínáním. Je vystudovaná pedagožka, absolventka koučovacího výcviku, aktuálně prochází terapeutickým výcvikem a dokončuje doktorát. Nyní se věnuje hlavně systemickému přístupu ve školství, ženským skupinám, podpoře rodičům v rámci projektu Rodičoff a také své rodině.

Podobné články

Wellbeing do škol!

Záleží nám na učitelích, žácích i školách. A proto chceme být vždy v obraze ohledně aktuálních témat a potřeb.Naše kolegyně Míša Jeřábková byla nasát inspiraci

více zde >>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *